AansprakelijkheidsverzekeringEen aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Op enkele uitzonderingen na vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering gewoonlijk alle letselschade en zaakschade die door de verzekerde wordt veroorzaakt. Opzettelijk veroorzaakte schade en schade die uitsluitend bestaat uit financiële schade (in verzekeringstermen: zuivere vermogensschade) is doorgaans niet verzekerd. Ook schade aan gehuurde zaken is niet gedekt.
Aansprakelijkheidsverzekering vs. WA-verzekeringDe aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak verward met een WA-verzekering. Het verschil is dat een WA-verzekering een verplichte verzekering is en een aansprakelijkheidsverzekering niet. In Nederland is een WA-verzekering wettelijk verplicht voor de houder van een motorrijtuig maar is inbegrepen bij de autoverzekering.
AansprakelijkstellingDe aansprakelijkstelling is een brief waarin de wederpartij aansprakelijk wordt gesteld voor het door u opgelopen letsel.
AffectieschadeMet affectieschade wordt de immateriële schade bedoeld, die bestaat uit het verdriet dat wordt veroorzaakt door het overlijden of door het ernstig gewond raken van een naaste als gevolg van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is.
Akte van cessieSchriftelijk stuk waarmee vorderingen op naam worden geleverd.
ArbeidsongevalEen arbeidsongeval is een ongeval op het werk of onderweg van en naar het werk. Een werkgever moet voorzorgsmaatregelen nemen en instructies geven die nodig zijn om te voorkomen dat een werknemer een ongeval overkomt. Zijn die maatregelen niet genomen, dan is de werkgever aansprakelijk voor de door de werknemer geleden schade.
BelangenbehartigerEen persoon die een andere partij vertegenwoordigt om diens belangen tot hun recht te laten komen.
BelastinggarantieDe belastinggarantie is een schriftelijk stuk, waarin de verzekeringsmaatschappij garandeert dat over de uit te keren schadevergoeding geen inkomstenbelasting is verschuldigd.
Blijvende invaliditeitBlijvende invaliditeit is lichamelijk of geestelijk letsel dat niet meer geneest. Bij een medische expertise wordt o.a. de mate van beperkingen weergegeven in een percentage blijvende invaliditeit (ook wel functionele invaliditeit genoemd). Dit percentage wordt ontleend aan tabellen die door alle expertiserend artsen worden gehanteerd. Hoe hoger het percentage, hoe meer beperkingen er zijn. Het percentage is veelal de leidraad voor het vaststellen van de hoogte van het smartengeld.
Buitengerechtelijke kosten (BGK)Buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die gemaakt moeten worden om de letselschadevordering, buiten de rechter om, te kunnen verhalen op de wederpartij. Hieronder vallen bijvoorbeeld het honorarium van de belangenbehartiger, de kosten van de medisch adviseur en de kosten voor het opvragen van medische gegevens.
Burn-outEen burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren. Een burn-out bestaat uit drie, min of meer samenhangende verschijnselen: uitputting (extreme vermoeidheid), cynisme (afstand hebben van het werk, dan wel de mensen met wie men werkt) en een lager zelfbeeld van de eigen competenties. Tegenwoordig wordt steeds duidelijker in kaart gebracht hoe chronische stress en overbelasting kan leiden tot verminderde hersenactiviteit of hersenschade.
Claim ( schadeclaim)Schadeclaim is een eis tot schadevergoeding ten laste van tegenpartij.
Finale kwijtingIn de letselschadebranche wordt onder finale kwijting de definitieve afwikkeling van een letselschadezaak verstaan. Met de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst waarin de finale kwijting is opgenomen, verklaren beide partijen – zowel u als de verzekeraar – dat ze niets meer van elkaar te claimen hebben. De finale kwijtingsclausule wordt vaak opgenomen om te voorkomen dat partijen toch terugkomen op het afgesproken eindbedrag.
Immateriële schadeDoor een ongeval kan men naast de geleden schade (bijvoorbeeld kosten) ook aanspraak maken op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor de immateriële schade, zoals voor de geleden pijn, de duur van de behandelingen, littekens, de blijvende klachten en beperkingen enz. De hoogte van het smartengeld hangt in belangrijke mate af van de ernst van het letsel en de mate van de blijvende klachten en beperkingen.
LetselschadeLetselschade of letsel is de lichamelijke en geestelijke materiële en immateriële schade die een mens kan ondervinden als hij of zij bij een ongeval betrokken is. Het kan daarbij gaan om een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een ongeval tijdens het sporten of tijdens het klussen in of rondom het huis of om de gevolgen van een medische fout. Ook in het geval van mishandeling kan sprake zijn van letselschade.
Materiële schadeBestaat uit de daadwerkelijke uitgaven die men als gevolg van het letsel heeft gehad. Hierbij kan men denken aan medische kosten, verlies van inkomsten, kosten van huishoudelijke hulp, kosten voor beschadigde kleding, en vervoerskosten. De kosten moeten altijd een direct gevolg zijn van het opgelopen letsel. Het gaat dus om schade die direct in geld is uit te drukken.
Medisch adviseurEen medisch adviseur (of letselschadearts) is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van de medische gegevens van een patiënt, voor een opdrachtgever. Dit kan bijvoorbeeld zijn een verzekeringsmaatschappij (onder andere ziektekosten- of letselschadeverzekering), een arbodienst of de overheid.
Medische eindsituatieWe spreken van een medische eindsituatie wanneer u als letselschadeslachtoffer geheel bent hersteld van uw klachten of wanneer er wordt vastgesteld dat de kans op verder herstel vrijwel nihil is.
Medische expertiseEen medische expertise is een onderzoek door een onafhankelijke arts. Het doel van een medische expertise is inzicht krijgen in het het letsel dat door het slachtoffer is opgelopen, de duur en voortgang van het genezingsproces en eventueel de blijvende schade.
Medische foutenMet medische fouten worden alle fouten die optreden door een medische behandeling bedoeld, ofwel een ongewenst en vermijdbaar neveneffect van een medische behandeling.
Medische machtigingDeze machtiging houdt in dat het slachtoffer de medisch adviseur (beperkt) toestemming geeft om de medische gegevens bij de behandelend artsen op te vragen en in te zien. Deze informatie is belangrijk voor het beoordelen van de letselschade.
No cure, no payNo cure, no pay is Engels voor 'geen oplossing, geen betaling': hiermee wordt bedoeld dat een dienstverlener slechts wordt betaald als hij de dienst tot een goed einde heeft gebracht.In feite is er bij no cure, no pay sprake van een resultaatverplichting, dit in tegenstelling tot een inspanningsverplichting.
Onrechtmatige daadVan een onrechtmatige daad is sprake wanneer je een inbreuk maakt op iemands recht. Je handelt op onbehoorlijke wijze of je doet iets dat in strijd is met een wettelijke plicht.
OverlijdensschadeOverlijdensschade is de schade die nabestaanden lijden als iemand overlijdt en hen daardoor niet meer kan onderhouden of verzorgen, terwijl het overlijden de schuld is van iemand anders. Bijvoorbeeld als iemand overlijdt als gevolg van een verkeersongeluk, een arbeidsongeval of een medische fout.
PensioenschadeHet niet meer aan pensioenverplichtingen kunnen voldoen (pensioenbreuk) en het daardoor niet meer opbouwen van pensioen, bijvoorbeeld als gevolg van letselschade.
Sans préjudiceEen term die wordt gebruikt bij de afwikkeling van een schadeclaim. Geeft aan dat een - onverplichte - uitkering wordt gedaan, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend voor toekomstige gevallen.
Second opinionDe mening (= opinion) van een tweede deskundige die men kan vergelijken met de mening van de eerste deskundige (bijv. de eigen huisarts, tandarts of apotheker). Een second opinion kan uitkomst bieden als men twijfelt aan een bepaalde diagnose of therapie.
ShockschadeMet vergoeding van shockschade wordt de schadevergoeding aangeduid, waarop iemand recht kan hebben, als hij of zij een ongeval heeft waargenomen, of direct geconfronteerd wordt met de ernstige gevolgen ervan. Het gaat daarbij om het psychisch leed, dat rechtstreeks door de confrontatie met het ongeval of de gevolgen ervan is en wordt veroorzaakt. Het wordt ook wel confrontatieschade genoemd.
SmartengeldSmartengeld is een tegemoetkoming in geld voor de geleden immateriële schade (leed, gederfde levensvreugde) die iemand heeft ondervonden (en dus een vorm van schadevergoeding)
Toevoeging gefinancierde rechtshulpVoor juridische bijstand of advies kan men een vergoeding krijgen voor de kosten van een advocaat of bemiddelaar. Bij een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie kunt u soms een gratis gesprek krijgen met een advocaat. De overheid subsidieert deze vormen van rechtsbijstand.
VaststellingsovereenkomstDe vaststellingsovereenkomst is de overeenkomst (contract), waarbij twee of meer partijen een bindende regeling treffen, soms ter voorkoming van een geschil, maar meestal om een bestaand geschil op te lossen.
VerjaringVerjaring betekent dat men door verloop van een door de wet bepaalde tijd in rechte iets verkrijgt, of van een verbintenis wordt bevrijd. De vordering dooft niet uit, maar is niet meer opeisbaar.
Wettelijke aansprakelijkheidAlle aansprakelijkheid die niet voortvloeit uit een overeenkomst, maar die voortvloeit uit de wet, wordt wettelijke aansprakelijkheid genoemd. De rechtsgronden voor deze aansprakelijkheid worden in de wet gevonden en wel omschreven als verbintenissen uit de wet.
Wettelijke renteWettelijke rente is de rente die een schuldeiser krachtens de wet kan vorderen van een schuldenaar die nalatig is gebleven bij het nakomen van een verbintenis tot betaling van een geldsom.
WhiplashEen whiplash is een letsel aan de nek en/of rug ten gevolge van een ongeval of andere plotselinge gebeurtenis waarbij het hoofd krachtig voor en achteruit bewogen wordt. De beweging is te vergelijken met de beweging van het uiteinde van een zweep (whip in het Engels). Sommigen zien whiplash slechts als een samenvatting van een beschrijving van het typisch verloop van een mechanische beweging van de nek. Men denkt dan meestal uitsluitend aan mogelijke gevolgen voor de nek. Hierbij wordt meestal systematisch vergeten dat aan de nek een hoofd hangt en dit vergeten heeft zeer sterke gevolgen voor de theorievorming over de natuur van een aantal 'postwhiplashverschijnselen' die onder talrijke namen beschreven zijn zoals onder meer het postcommotioneel syndroom. Bij whiplash is er niet enkel een fors heen-en-weerbewegen van de nek maar uiteraard ook van het hoofd. Dierexperimenten hebben ten overvloede aangetoond dat whiplash (zonder dat het hoofd iets raakt of door iets geraakt wordt) hersenschade en hersendisfunctie kan veroorzaken. Deze hersenschade, die ontstaat door inertiaalkracht (acceleratie-, deceleratie) wordt diffuse axonale beschadiging genoemd, maar deze is niet permanent. Men kan dus whiplash ook zien als het mechanisch gebeuren en de eventueel daarop volgende schade aan de nek en aan het centrale zenuwstelsel. |
Neem contact op | Locatie | Zoeken | Specialisatie
|
Familierecht Amersfoort | Letselschade Amersfoort | Letselschade Apeldoorn | Familierecht Apeldoorn
|