Bewindvoering is een juridische maatregel die in verschillende situaties kan worden ingesteld, er zijn verschillende soorten van bewind. • Bewindvoering bij beschermingsbewind • Bewindvoering bij curatele • Bewindvoering op grond van de schuldsanering • Bewindvoering bij faillissement • Bewindvoering over goederen en zaken van een nalatenschap, het testamentair bewind. Dit wordt bepaald door de erflater en hoeft dus voor de betrokkenen niet objectief nodig te zijn.
Beschermingsbewind
Beschermingsbewind is een maatregel die een rechter kan uitspreken ten behoeve van een meerderjarige die naar objectieve maatstaven niet in staat is zijn belangen van vermogensrechtelijke aard zelf te behartigen. Redenen kunnen zijn de lichamelijke en/of geestelijke toestand, dan wel het door verslaving of andere omstandigheden verantwoordelijk zijn voor het ophopen van schulden. De maatregel houdt in dat de rechter een onafhankelijke, deskundige derde als bewindvoerder over het vermogen van de persoon aanstelt die de financiële huishouding overneemt. Er moet rekening en verantwoording worden afgelegd aan de kantonrechter. De maatregel wordt ook wel onderbewindstelling genoemd, bedoeld ter bescherming van de persoon in kwestie en zijn of haar vermogen.
Onderbewindstelling
Indien een meerderjarige tijdelijk of duurzaam niet in staat is ten volle zijn vermogensrechtelijke belangen behoorlijk waar te nemen, als gevolg van zijn lichamelijke of geestelijke toestand, dan wel verkwisting of het hebben van problematische schulden, kan de kantonrechter een bewind instellen over één of meer van de goederen (zoals tastbare goederen en banktegoeden) die hem als rechthebbende toebehoren of zullen toebehoren. Het verzoek kan door meerderjarige personen voor zichzelf worden gedaan, bij minderjarigen door de wettelijk vertegenwoordiger. De rechter kan ook een bewindvoerder aanstellen die ten dienste staat van de belangen van de schuldeisers, de WSNP-bewindvoerder en gemeenten kunnen een verzoek doen wegens verkwisting of het hebben van problematische schulden als een betrokkene voor schuldhulpverlening bij de gemeente terechtkomt.
Testamentair bewind
Een ander soort beschermingsbewind is het testamentair beschermingsbewind, geregeld in het Nederlands erfrecht, art.4:153 e.v. BW. Hierbij worden geen personen onder bewind gesteld, maar vermogen, goederen en/of zaken die zijn nagelaten aan een persoon, de rechthebbende. Het is een flexibele beschermingsmaatregel die in een testament kan worden opgenomen voor één of meer erfdelen en/of legaten of goederen in de nalatenschap, in het belang van één of meer rechthebbenden en voor een bepaalde duur. Wordt de strekking van het bewind niet in het testament beschreven, gelden wettelijke vermoedens, is niet duidelijk in wiens belang het bewind is ingesteld, gelden de zwaarste gevolgen voor de rechthebbende. Is een testamentair beschermingsbewind ingesteld, bestaat geen vrijheid meer voor erfgenaam of legataris het onder bewind gestelde zelfstandig te beheren en erover te beschikken, met uitzondering van handelingen nodig voor gewoon onderhoud en voor handelingen die geen uitstel dulden. Afhankelijk van de vorm van testamentair bewchermingsbewind mag een rechthebbende wel handelen na toestemming van de bewindvoerder.